Jelenlegi hely

Office 365 és egyetemi e-mail-cím hallgatóknak


Mi ez a szolgáltatás?

Az egyetem hallgatói számára ingyenesen elérhető a Microsoft Office 365 szolgáltatása, az alábbi útmutató kizárólag a hallgatói licenszekre vonatkozik. Az egyetemi dolgozók átállása az O365-rendszerre jelenleg is folyamatban van, ezzel kapcsolatban az O365 Portálon kaphatnak további információkat.

A szolgáltatás többek között a következőket jelenti:

  • Felhőalapú e-mail és naptárszolgáltatás a Microsoft Exchange Online segítségével, egyetemi domainnévvel. Graduális hallgatók esetében ez a @stud.semmelweis.hu, PhD hallgatók esetében pedig a @phd.semmelweis.hu domain. 50 GB-os tárterület felhasználónként
  • Online office dokumentumok: Word-, Excel-, PowerPoint- és OneNote-dokumentumok létrehozása és szerkesztése webes felületen
  • OneDrive tárhely: a OneDrive minden felhasználónak 1 TB személyes, felhőalapú tárhelyet nyújt, amely bárhonnan elérhető
  • Megosztott dokumentumok: a felhőben tárolt dokumentumaidat megoszthatod a társaiddal

Az Office program használata csak a böngészőben lehetséges, a szoftver letöltését az egyetemi licensz nem tartalmazza.

További információ az o365.eduid.hu oldalon olvasható.

Hogyan vehetem igénybe a szolgáltatást?

A szolgáltatás előfeltétele a SeKA-hozzáférés (Semmelweis Központi Azonosítás) megléte, mely számos számítógépes szolgáltatáshoz biztosít elérést (pl. e-learningzoomeduroamKalturalevelezőlista).

Az egyetemi e-mail-cím aktiválásához kövesd az alábbi leírást:

1: Nyisd meg a böngésződet.

2: Írd be a seka.semmelweis.hu honlapcímet.

3: Kattints a Bejelentkezés (nem „Bejelentkezési jog aktiválása”) gombra (bal oldali menü).

3a: Felhasználónév: Neptun kód

3b: Jelszó: születési dátum éééé.hh.nn. formátumban (fontos, hogy az év, a hó és a nap után is pontot kell tenni)

4: A Login gombra kattintva beléptél a SeKA kezelőfelületére (ezt onnan látod, hogy a bal oldali menüsor zöld színű). Ezen a honlapon tudod megváltoztatni SeKA-jelszavadat, valamint beállítani a személyazonosító kérdéseket arra az esetre, ha később elfelejtenéd a jelszavad.

(Ha felsőéves vagy (vagy elsős, de korábban már jártál az egyetemre): login névként a Neptun-azonosítót kell használni, jelszóként pedig azt, ami a SeKA-rendszerben korábban érvényes volt. Ha nem emlékszel rá, akkor először próbálkozz a jelszókarbantartó felületen, az „Elfelejtettem a jelszavam” szolgáltatással. Ha tudsz válaszolni a SeKA-azonosító aktiválásakor választott személyazonosító kérdéseidre, akkor új jelszót állíthatsz be magadnak. Ha nem emlékszel a kérdésekre adandó válaszokra, fordulj az Ügyfélszolgálathoz.)

5: Nyiss meg a böngészőben egy új lapot.

6: Írd be az o365.eduid.hu honlapcímet.

7: A jobb felső sarokban válaszd ki a nyelvet, majd ugyanitt a jobb felső sarokban kattints a Belépés gombra.

8: Ezen az oldalon kezdd el begépelni a Semmelweis Egyetemet (angolul fogja kiírni), kattints rá, majd a Tovább gombra.

9: A rendszer beléptet az O365 felületére, vagy a SeKA-t dobja fel, ahol a fent leírt belépési adataiddal tudsz belépni. Akkor sikeres a belépés, ha a felhasználói adataid alatt a nevedet és az egyetemi e-mail-címedet látod (vezetéknév.keresztnév@stud.semmelweis.hu). Másold ki ezt az e-mail-címet. Ha itt a szokásos (nem az új, semmelweis.hu-ra végződő) e-mail címedet látod, akkor még nem készült el számodra az Office 365 használatának lehetősége. Ha napokon keresztül ezt tapasztalod, akkor fordulj az Ügyfélszolgálathoz!

10: Nyiss meg még egy lapot a böngészőben.

11: Írd be az office.com honlapcímet.

12: A bal oldalon kattints a Bejelentkezés gombra.

13: Illeszd be ide az egyetemi e-mail-címedet.

14: Ezután a rendszer beenged az Office oldalára, vagy a SeKA bejelentkezési felülete ugrik fel, ahová az említett belépési adatokat kell beírni.

15: A választható ikonok közül válaszd ki az Outlook-ot. Itt követheted nyomon a levelezésed.

A belépéshez innestől kezdve elegendő az office.com oldalt megnyitni, az o365.eduid oldalra legközelebb a következő évben kell belépni (minden tanév elején, szeptemberben kell így megújítani a Microsoft felhőjében a jogosultságodat).

Miért fontos az egyetemi e-mail-cím aktiválása?

A 2020/21-es tanévtől felvett hallgatók egyetemi e-mail-címe az egyetemmel való kommunikációs hivatalos csatornája, az egyetem erre a címre küldi az értesítéseit. Emiatt a Neptunban, illetve a SeKÁ-ban ezt kell beállítani elsődleges e-mail-címnek.

A 2020/21-es tanév előtt felvételt nyert hallgatók számára az egyetemi e-mail-cím egyelőre nem tekinthető hivatalos e-mail-címnek, emiatt nem kötelező elsődleges e-mail-címként használni a Neptunban, illetve a SeKÁ-ban.

Meddig vehetem igénybe a szolgáltatást?

Addig, amíg folytatod az egyetemen a tanulmányaidat. Minden tanév elején elején (szeptemberben) be kell jelentkezned az o365.eduid.hu oldalra (leírás itt), ezzel tudod bizonyítani, hogy az új tanévben is még fennáll a hallgatói jogviszonyod. Ha ezt elmulasztod, legkésőbb október végén a Microsoft törli a felhőben levő összes adatod. Ezért célszerű az utolsó egyetemi éved végén lementened a felhőben levő adataidat, amit meg szeretnél tartani.

Ki ad támogatást az Office 365 szolgáltatással kapcsolatban?

A szolgáltatás elérésével, tehát a bejelentkezéssel kapcsolatban fordulj az Ügyfélszolgálathoz!

Minden további kérdésben az Office 365 szolgáltatás üzemeltetőjéhez, tehát a Microsoft ügyfélszolgálatához lehet fordulni.

Honnan tudom meg, hogy mi az egyetemi e-mail-címem? Mit csináljak, ha elfelejtettem, hogy mi az e-mail-címem?

A "Hogyan vegyem igénybe a szolgáltatás?" pontban leírtak szerint jelentkezz be az o365.eduid.hu oldalra és a képernyő jobb oldalán alul a "Felhasználói információ" alatt találod meg az egyetemi e-mail-címed.

Van lehetőség az egyetemi e-mail-címem módosítására, például névváltoztatás miatt?

Az egyetemi e-mail-címek a hallgatók vezeték- és keresztnevéből jönnek létre az intézménybe való felvételt követően. Későbbi módosításuk sajnos nem lehetséges.

Mit tegyek, ha elfelejtettem az Office 365 szolgáltatáshoz érvényes belépési adataimat?

Az O365 rendszerbe az office.com oldalon tudsz belépni. Itt a login neved azonos az egyetemi,  "@stud.semmelweis.hu"-ra ill. "@phd.semmelweis.hu"-ra végződő e-mail címeddel. Ezt megtudhatod, ha a "Hogyan vehetem igénybe a szolgáltatást?" útmutatója szerint belépsz az o365.eduid.hu oldalra.

Magához az Office 365 szolgáltatáshoz külön jelszó nincsen, belépéskor a rendszer átirányít a SeKA-bejelentkezéshez, tehát a SeKA-belépési adataidra van szükség. Ha nem emlékszel a jelszóra, akkor először próbálkozz a jelszókarbantartó felületen seka.semmelweis.hu/pwm/), az „Elfelejtettem a jelszavam” szolgáltatással. Ha tudsz válaszolni a SeKA-azonosítók aktiválásakor választott személyazonosító kérdésekre, akkor új jelszót állíthatsz be magadnak. Ha nem emlékszel a kérdésekre adandó válaszokra, fordulj az Ügyfélszolgálathoz. (Ha elsőéves vagy, a jelszavad a születési dátumod éééé.hh.nn. formátumban.)

Ki felelős az Office 365 szolgáltatásban elhelyezett adatok biztonságáért?

A szolgáltatást a Microsoft üzemelteti, egyetemünk csak az elérést biztosítja. Ezért a felhőszolgáltatásban elhelyezett adatokért, azok biztonságáért, az adatok, levelek esetleges elvesztéséből eredő kárért a Semmelweis Egyetem ill. annak munkatársai semmilyen formában nem tehetők felelőssé.

Mi a Neptun azonosító?

A Neptun azonosító a hivatalos hallgatói információkat tartalmazó Neptun-rendszerben azonosítja a hallgatókat. Ez mindig 6 betűből ill. számjegyből álló karaktersor, ami egyedileg azonosítja az embert. Bármilyen ügyintézés, kérés esetén célszerű megadnod a Neptun azonosítódat, mert az egyetemen több, mint 10 ezer hallgató van, és gyakori a névazonosság. A Neptun rendszerbe történő belépéshez használt jelszót abban a levélben találod meg, amiben értesítettek az egyetemre történő felvételedről. Ha nem sikerül belépned a Neptun rendszerbe, akkor a tanulmányi ügyintézők ill. a Neptun csoport dolgozói tudnak segíteni.

Mi a SeKA-azonosító?

A SeKA a Semmelweis Központi Azonosítás rövidítése. Számos számítógépes szolgáltatás a SeKA-azonosítóval érhető el (pl. e-learningzoomeduroamKalturalevelezőlista). A SeKA-azonosító hallgatók esetén azonos a Neptun azonosítóval.

A jelszó azonban nem feltétlenül azonos a SeKA és a Neptun rendszerben. A 2020/21-es tanévtől kezdve a frissen felvett hallgatók esetén az induló jelszó az illető felhasználó születési dátuma a fentebb leírtak szerint. Ha felsőéves hallgatóként nem emlékszel a jelszóra, akkor először próbálkozz a jelszókarbantartó felületen (seka.semmelweis.hu/pwm/), az „Elfelejtettem a jelszavam” szolgáltatással. Ha tudsz válaszolni a SeKA-azonosítók aktiválásakor választott személyazonosító kérdésekre, akkor új jelszót állíthatsz be magadnak. Ha nem emlékszel a kérdésekre adandó válaszokra, fordulj az Ügyfélszolgálathoz.