Jelenlegi hely

A FileSender szolgáltatás

Hogyan működik a szolgáltatás?

A levelezési rendszerek rendszerint nem engedik át a 20 MB-nál nagyobb mellékleteket. Ha a küldeni kívánt állomány ennél nagyobb, akkor érdemes a KIFÜ FileSender szolgáltatását használnunk. Ezzel tetszőleges méretű állományt juttathatunk el a címzetthez. Először SeKA-azonosítónkkal bejelentkezünk a szolgáltatásba, feltöltjük a KIFÜ szerverére a kérdéses állományt, és megadjuk, hogy mi az e-mail címe annak, akinek szánjuk a küldeményt. A szolgáltatás e-mailben küld egy linket a címzettnek, amire ő rákattintva letöltheti az állományt. Ha a letöltés megtörtént, akkor arról mi is kapunk e-mailben egy visszajelzést. A feltöltött állományhoz csak az fér hozzá, akinek szántuk. Fontos tudnunk, hogy a felhasználási feltételek tiltják az illegális felhasználást (pl. jogvédett tartalmak terjesztését).

Ki használhatja a szolgáltatást?

Mindenki küldhet állományt, akinek van SeKA/EduID belépési jogosultsága. A fogadó fél bárki lehet, akinek van e-mail címe. Ha állományt szeretnénk fogadni, és a feladónak nincs SeKA/EduID-azonosítója, akkor a rendszerben küldhetünk meghívót a számára (leírás alább).

Fájlküldés lépésről-lépésre

 1. Beírjuk a böngészőprogramba a filesender.hu címet
 2. Bejelentkezünk a szolgáltatásba (ez automatikusan megtörténik, ha ugyanebben a munkamenetben már bejelentkeztünk valamilyen SeKA-azonosítást igénylő gépre)
  • Rákattintunk a középen levő "Bejelentkezés" feliratú gombra
  • Kiválasztjuk a Semmelweis Egyetemet
  • Bejelentkezünk a SeKA-login nevünkkel és az ehhez tartozó jelszóval
 3. Sikeres bejelentkezés esetén bal oldalon a "Fájl küldés" gomb alatt megjelenik a nevünk. Írjuk be annak az illetőnek az e-mail címét, akinek el akarjuk juttatni a kérdéses fájlt! Feladóként automatikusan beíródik a saját e-mail címünk.
 4. Érdemes (de nem kötelező) kitölteni a "Tárgy" és az "Üzenet" mezőket. Ezek az információk jelennek majd meg a rendszer által a címzettnek küldött e-mailben. Ha akarjuk, módosíthatjuk a lejárati dátumot is (eddig a dátumig őrzi meg a rendszer a feltöltött állományunkat, utána automatikusan törlődik).
 5. A "Böngészés/Browse" gombra kattintva válasszuk ki a küldendő fájlt (egy alkalommal csak egy állomány küldhető, ha többet akarunk küldeni, előzőleg csomagoljuk be őket egy fájlba)
 6. Fogadjuk el a felhasználási feltételeket! (Ki kell pipálni a kis négyzetet.)
 7. Kattintsunk a "Küldés" gombra a lap alján!

Ezt követően az állomány feltöltődik (a fájl méretétől és a internetkapcsolatunk sebességétől függően ez hosszabb ideig is eltarthat). Több teendőnk nincsen, a szolgáltatás e-mailben értesíti majd a címzettet.

Hogyan fogadhatunk nagy méretű fájlt olyan személytől, akinek nincs EduID/SeKA azonosítója?

A megoldás nem az, hogy megosztjuk az illetővel a SeKA-jelszavunkat. A SeKA-bejelentkezésünket mással megosztani szigorúan tilos!

 1. Jelentkezzünk be, és kattintsunk a felső sorban a "Vendég meghívása" gombra!
 2. Írjuk be annak a személynek az e-mail címét, akitől nagy méretű fájlt szeretnénk fogadni, majd kattintsunk a "Meghívó küldése" gombra!

Több teendőnk nincs, a rendszer elküld egy levelet a meghívottnak. Ebben lesz egy link, amire rákattintva az illető már használhatja a FileSender szolgáltatást és eljuttathatja az állományt részünkre.